Wednesday, March 14, 2012

Falafel si Tabouleh


Falafel si Tabouleh

Raw vegan falafel and tabouleh
Odata cu aceasta reteta am descoperit niste lucruri foarte interesate legate de mine. Am descoperit ca tolerez mult mai bine unele legume in varianta raw decat gatita. Cititorii vechi ai blogului cunosc deja faptul ca nu suport ciupercile, dovada stand lipsa lor din cadrul retetelor vegetariene. Acelasi lucru il sustineam si in legatura cu conopida care dupa fierbere capata un gust ciudat, pe care nu prea il tolerez. Insa am descoperit ca daca le consum crude mi se par mult mai “prietenoase”, in sensul ca nu simt niciun gust/textura ciudata. Wow! asta a fost primul lucru care m-a uimit la acest preparat.
In al doilea rand – preparatele acestea sunt fenomenale! Daca va spuneam despre prajituri ca sunt delicioase, ei bine pot sa va confirm acelasi lucru si in legatura cu mancarurile sarate! Dementiale! Niciodata nu as fi crezut ca o mancare din legume crude poate sa fie atat de buna, de aromata si, lucrul cel mai important, consistenta. Stiu ca multe persoane se feresc de mancarea cruda deoarece se tem ca nu se vor indestula insa dati-mi voie sa va contrazic: chiar si cei mai mari gurmanzi se satura dupa cateva inghitituri! E vorba de fibre si de vitamine in tot acest tablou minunat.
Reteta de fata apartine restaurantului raw food din New York – Pure Food and Wine, condus de catre superba Sarma Melngailis, fiind printre piesele de rezistenta ale restaurantului. Daca imi doresc sa ajung in SUA este datorita acestui restaurant spectaculos, frecventat atat de catre oamenii de rand cat si de catre celebritati.
Daca e sa ma intrebati daca acest preparat seamana cu varianta originala, raspunsul meu este un raspicat si ferm DA. Desi falafelul nu contine urma de naut, gustul este, zic eu, aproape identic cu cel al faimosului preparat. Cat despre tabouleh – conopida face o treaba grozava, inlocuind bulgurul. Iar sosurile… alea chiar nu-s de lepadat! Cred ca le-as putea manca cu lingurita :)
Si o alta veste buna: din cantitatile de mai jos va ajunge sa hraniti 6-8 persoane zdravene! hai ca daca nici acum nu v-am convins ca merita…
Falafel
Falafel si tabouleh
Falafel (rezulta ~ 48 chiftelute)
- 2 ciuperci champignon de marime medie, crude taiate marunt
- 2 morcovi medii, feliati cat mai subtire posibil
- 3 lg ulei de masline
- 1 l-ta sare
- 1/2 ceapa alba mica, tocata marunt
- 1 catel de usturoi tocat fin
- 1 cana fistic crud
- 3/4 cana migdale crude
- 3/4 cana seminte de floarea soarelui inmuiate 1/2 ora in apa si apoi scurse
- 1 legatura de patrunjel tocat marunt
- 1 l-ta zeama de lamaie
- 1 l-ta condimente arabesti (eu am folosit Amestec mexican de la Sonnentor – f bun)
- seminte de susan crude
Morcovii, ciupercile, ceapa si usturoiul, 2 din cele 3 linguri de ulei, si putina sare se amesteca bine intr-un bol. Compozitia se toarna pe o foaie de copt care se va introduce in aparatul de deshidratat pentru o ora.
Aceasta procedura inlocuieste calirea traditionala a legumelor, evaporand apa mai lent din legume, neincalzind uleiul peste pragul admis si inmuiind totodata legumele.
Dupa o ora transferam ingredientele in robot si le mixam bine. Varsam amestecul intr-un bol.
Fisticul, semintele de floarea soarelui si migdalele se mixeaza in robot pana rezulta o masa sfaramicioasa insa nu foarte fina.
Se amesteca impreuna cu legumele, se adauga restul de ulei, sare, zeama de lamaie, patrunjel si condimente (exceptand susanul) si cu mana umezita se formeaza bilute care se dau prin susan.
Daca nu se consuma pe loc, chiftelutele se refrigereaza. Inainte de servire se deshidrateaza 2-3 ore.
Tabouleh (pt 6-8 portii)
1 conopida mare
- 1 castravete mare curatat de samburi si taiat cubulete
- 1 legatura mare de patrunjel
- 5 rosii curatate de samburi si taiate cubulete
- 1 legatura ceapa verde sau praz, taiata rondele
- 3 lg ulei de masline
- sare
Conopida se mixeaza in robot pana este complet tocata. Se amesteca cu celelalte ingrediente.
Sos tahini
- 1 cana tahini crud (mixati 3/4 cana susan cu putina apa, ulei de masline si sare cat sa rezulte o pasta mai groasa)
- 1 cana apa
- 2 lg zeama de lamaie
- 1 lg ulei de masline
- sare
Toate ingredientele se mixeaza in blender pentru a obtine o pasta fluida.
Sos iute – preferatul meu :)
- 1 ardei rosu taiat cubulete
- 4 l-te ulei de masline
- 1 rosie potrivita, taiata marunt
- 1 tulpina de telina, taiata marunt
- 1/2 ceapa mica, taiata marunt
- 2 l-te zeama de lamaie
- 2 l-te condiment arabesc
- sare
Ardeiul se amesteca cu uleiul intr-un bol, apoi se pune pe o hartie de copt si se da la deshidratat pentru 30 minute – o ora pana se inmoaie.
Amestecati cu restul ingredientelor si mixati totul in robot pentru a obtine o pasta omogena.
Serviti salata de tabouleh pe frunze de salata, acompaniata de falafel si sosurile de mai sus.
Atat salata cat si chiftelele se pastreaza bine la frigider pentru 2 respectiv 4 zile.
P.S. Nu va lasati inselati de multitudinea de ingrediente – toate sunt la indemana iar de lucru nu este mult – doar tocati si mixati!

No comments:

Post a Comment