Wednesday, March 14, 2012

Ciorba de fasole ca la bunica


Ciorba de fasole ca la bunica

IMG_2326 (Copy)
Ciorba de fata este ciorba mea preferata. Mie una nu-mi prea plac supele si ciorbele insa pe aceasta o ador. Reteta de fata este cea a bunicii, care o facea absolut delicioasa.
Ingrediente (pt o oala de 8-10 L):
- 1/2 capatana mare de telina
- 2 radacini de patrunjel
- 2-3 cepe mari
- 2 frunze de dafin
- 2 pumni si 1/2 fasole uscata boabe (inmuiata de cu seara)
- 2 ardei
- 2 lg de faina
- 600 ml bulion
- frunze de telina
- sare
- ulei
Incepem prin a curata ceapa, telina si patrunjelul. Le taiem in bucati mari si le punem intr-o oala la fiert impreuna cu foile de dafin. In acelasi timp punem apa la fiert in alte 2 oale. Cand apa fierbe intr-una din oale adaugam fasolea inmuiata si o lasam sa dea 2-3 clocote apoi o scurgem si o punem sa dea alte 2-3 clocote in cealalta oala cu apa care fierbe. Aceasta operatie de oparire a boabelor are ca efect scoaterea substantelor care baloneaza.
IMG_2168 [] IMG_2164 []
Scurgem boabele dupa a doua oparire si le punem in oala cu celelate legume (neaparat apa trebuie sa fiarba si in aceasta oala). Cand fasolea e aproape fiarta adaugam ardeii spalati si curatati de samburi.
IMG_2176 [] IMG_2216 []
Cand fasolea e fiarta, ne apucam de rantas: intr-o tigaie punem cele 2 lg de faina si apoi turnam ulei cat sa cuprinda faina. Amestecam pt omogenizare si lasam sa dea in fiert, avand grija sa amestecam pt a nu se arde faina. Cand aceasta isi schimba culoarea in galbui, turnam putin bulion si apa calda si amestecam repede pt a nu se forma cocoloase. Mai lasam 1 minut pe foc, amestecand, dupa care turnam rantasul obtinut peste ciorba. Turnam si restul de bulion.
IMG_2228 [] IMG_2234 []
Lasam sa mai fiarba 5 minute, dregem de sare si presaram frunze uscate de telina. Inchidem focul si scoatem legumele fierte, lasand in ciorba doar fasolea.
Servim cu ceapa verde sau normala. Este delicioasa!
IMG_2239 [] IMG_2341 (Copy)

No comments:

Post a Comment